Ulike teppestiler

Klassiske tepper

Klassiske tepper kan være så mangt, men alle har én ting til felles – de går aldri av moten. Et klassisk teppe passer spesielt bra til tradisjonelt interiør og på hytta, men kan gjerne matches med moderne interiør også. Her er det bare fantasien som setter grenser. Vi skal nå beskrive nærmere hva et klassisk teppe egentlig er, og hvordan det kan styles!

Hva er et klassisk teppe?

Et klassisk teppe kjennetegnes ofte av ekte håndverk og høy detaljrikdom. Se for eksempel på orientalske tepper – disse består av en rekke mønstre og farger, og er nærmest som et kunstverk en kan bli sittende og studere i timevis. Klassiske tepper trenger ikke nødvendigvis å være vintage, for det finnes mange teppeprodusenter som lager tepper i et klassisk design.

Det orientalske teppet

Orientalske tepper har vært populære både i Norge og utland i flere tiår, og er ofte svært ettertraktede. Ekte persiske tepper kan fort koste flere titalls tusen kroner, og kan nærmest sees på som en investering. Det gjelder derfor å være obs på falske tepper, spesielt dersom du kjøper en brukt variant.

Persiske tepper antas å ha eksistert allerede siden 3 000 år før Kristus, noe som vitner om teppets lange historie. Både gamle og nye persiske tepper kjennetegnes ofte av å ha et nokså geometrisk felt i midten, og et mønster som strekker seg ut fra dette midtfeltet. Sett ovenfra er et persisk teppe ofte geometrisk, og byr på svært høy detaljrikdom. Det er vanlig at grunnfargen er dyp rød, og at øvrige farger preges av gull og lignende. Fargene kan imidlertid variere.

Er du på jakt etter et persisk teppe, er det viktig at du vier oppmerksomhet til detaljene. Forsikre deg om at sømmene er solide, og at teppet ikke har løse tråder – spesielt om du skal kjøpe en dyr, autentisk variant. Det er mange som ender opp med å kjøpe «katta i sekken».

Andre klassiske tepper

Det finnes mange varianter av klassiske tepper. Det har lenge vært vanlig med klassiske veggtepper her til lands. Disse ble ofte heklet, vevd eller strikket hjemme, og bærer derfor ofte et unikt preg. Av klassiske gulvtepper kan vi også nevne det gode, gamle lappeteppet. Før i tiden ble gjerne gamle klær brukt til å lage fargerike tepper med.

Leave a Reply